יום חמישי, 20 בינואר 2022

הבארשבעים - גיא עד

 הבארשבעים - גיא עד

הוצאת כנרת זמורה-דביר

שנת 2012.

208 עמודים מודפסים











אמנון גאוכמן (37) רופא בבית חולים סורוקה חי בבאר שבע, נשוי ללילי, ספרנית, ואב לאידו ודניאלה, נתקל באחד הימים בעותק ישן של "הפרוטה והירח" מאת סומרסט מוהם, ומתחיל לקרוא בו. סיפורו של הבריטי שנוטש יום אחד את משפחתו שבלונדון ועובר לפריז בלי להשאיר עקבות, מטלטל את עולמו המסודר. יש כאלה שחומקים באישון לילה ומשאירים מכתב, יש שנעלמים כשהאישה יוצאת לעבודה, אבל גאוכמן יוצא מחייו בדלת הקדמית.

באחד הבקרים, בשעה שהוא מכין לילדיו ארוחת בוקר, הוא מודיע להם שהוא עוזב לארה"ב. הוא רוצה לחיות לבד. ההלם של כולם, מכך שהאב עוזב בלי סיבה ומבלי לנמק, מקשה על הילדים להבין את המצב, והם,כמו אמם , מאמינים שזה עניין של זמן עד שישוב חזרה, כי איך אפשר לנטוש ככה משפחה שהכל בה היה  נורמטיבי? 

אך האב לא חוזר, והנטישה הזו משפיעה על כל אחד מבני המשפחה באופן שונה. 

האם עוברת משבר קשה, טסה להיפגש עם אמנון, עדיין בעלה, בארה"ב ומבינה שם שאין דרך חזרה. מאותו רגע היא מוחקת אותו מחייה.  אידו, הבן הבכור (13) מנתק את הקשר עם אביו כאילו הוא יתום מאב, ודניאלה בת הזקונים, ממשיכה להיות מוטרדת מהעזיבה במשך שנים ארוכות, ולא מפסיקה לקוות שאביה יתעשת והחיים יחזרו למסלולם, ולמעשה נשארת היחידה ששומרת אתו על קשר, גם אם קלוש, של מכתבים וטלפונים. שנים שהיא לא מפסיקה להתלבט בינה לבין עצמה לגבי יחסיה איתו.

עשרים שנה אחר כך, דניאלה, אשה בוגרת עוסקת בצילום, ומתגוררת בתל אביב. היא עומדת לחגוג את יום הולדתה השלושים. היא מגיעה לבאר שבע בעקבות הצעת עבודה שקבלה, לצלם כוכבת הצגת תיאטרון, וזו מתגלה כחברת ילדותה ורדה, שבגיל תשע שתיהן היו עדות למריבה פומבית של הוריה של ורדה במגרש הטניס, מריבה שהובילה לירידתם מהארץ, לאוסטרליה.

החזרה של דניאלה לבאר שבע, והמפגש עם אחיה הבכור אידו, בו נאחזה כדי לצלוח את ילדוּתם החבולה, מעוררים את זכרונות אותן שנים ומתארים את השפעתם גם בהווה, שנים בהן נעדר אביהם מחייהם, ואלה מתנקזים לתקווה של דניאלה שאולי לערב אחד יתאפשר איחוד משפחתי, בעקבות הידיעה שאביהם מגיע ארצה לביקור נדיר.

המפגש בארץ עם האב, חושף סודות מהעבר, סודות מההווה, ודניאלה שמשתמשת במצלמה ככלי באמצעותו היא מתבוננת וחושפת את מה שכולם מבקשים להסתיר, מבינה סוף סוף שלא כל מה שגלוי לעין הוא באמת, האמת.


האם התקיים מפגש משפחתי?


אילו סודות נחשפו לעיני דניאלה?


כל זאת ועוד הרבה תגלו כשתקראו.


 

"הבארשֶבעים" הוא רומן קצר, אנושי, מציאותי, כנה ונוגע ללב, על משפחה שחיה בבאר שבע של תחילת שנות התשעים. הספר מסופר בגוף ראשון מפיה של דניאלה, עשרים שנה אחרי העזיבה של אביה, לפני יום הולדתה השלושים. בשפה פשוטה ובכתיבה נוגעת ומרגשת, היא מתארת את השתלשלות חייה וחיי  אחיה ואמה, מרגע הנטישה, את ההתמודדות של כל אחד מהם, ביחד ולחוד, בילדותם, בבגרותם, ועד ההחלטה הנחושה של אימם לייצר חיים חדשים לתא המשפחתי שלהם.

יחסי אב-בת, יחסי אח-אחות, סודות, משפחות שבורות, ועוד מסופרים בכתיבה מרתקת ומעוררת הזדהות, הנעה בין הווה לעבר.

אני לא יודעת למה חיכיתי כל כך הרבה זמן לקרוא את הספר הזה, אבל ללא ספק הוא אחד הספרים הטובים שקראתי לאחרונה, והוא מצטרף לספריה האחרים של גיא עד ("הרימון", "ויקי ויקטוריה") שקראתי, ומאד אהבתי. 

מומלץ בחום!



יום ראשון, 16 בינואר 2022

בשולי הנוחות – סייקה מורטה

בשולי הנוחות – סייקה מורטה

תרגום: עינת קופר

הוצאת כתר " הסדרה הקטנה"

נובמבר 2019 . 145 עמודים











"בשולי הנוחות" היא נובלה שמתארת את חייה של קייקו,  עבודתה בחנות נוחות ואת הלחץ החברתי המופעל עליה להתאים את עצמה ל"נורמליות" חברתית.

לקייקו פורוקורה, בת ה- 36  אין עניין בקשרים רומנטיים.  היא עובדת בחנות נוחות הסמוכה לתחנת רכבת ביפן ב 18 שנים האחרונות. כל העובדים בחנות כולל המנהלים מתייחסים לעבודתם במקום כאל עבודה זמנית, ומתחלפים לעיתים תכופות. (הם חסרי שם כסימן לארעיות שלהם בתפקיד, והיא מכנה אותם בשם מנהל מס. 8, מנהל מס. 6 וכו'). קייקו היא העובדת הותיקה ביותר.

כבר מילדות היא מודעת להיותה "שונה". היא אינה חווה רגשות, מנותקת חברתית ומפרשת סיטואציות חברתיות באופן שונה מחבריה. כשהיא הועסקה לראשונה,  משפחתה התרגשה מאד, כי הם ראו בכך סימן לצמיחתה כאדם. היא נחשבה למוזרה, אבל העבודה סייעה לה להפוך סוף סוף ל"אדם רגיל". חנות הנוחות היא "עולם אמין ונורמלי" שבו היא מוערכת כשווה בין עמיתיה לעבודה ואינה זוכה לביקורת על חייה האישיים. והכי חשוב, יש מדריך כתוב שאומר לה בדיוק איך היא צריכה להתנהג. ההנחיות הברורות שבו מאפשרות לה להשתלב בעבודת החנות כי יותר מהכל היא זקוקה לסדר ושגרה כדי לתפקד. היא מזדהה עם מטרות החנות, שואפת למלא את כל ההוראות בדיוק ובשלמות ובעלת מוטיבציה גבוהה לעמידה ביעדי המכירה שמציבה הנהלת רשת חנויות הנוחות. היא קולטת את האישיות של חבריה לעבודה ומשתמשת בהם כדי לבנות את זהות ה"אדם הנורמלי" שלה. בנוסף, היא מפתחת הזדהות גופנית עם הפעילות בחנות ומתארת את רגישותה לצלילי החנות בפתיחת הספר:

"כל הצלילים מתערבבים לקול של חנות נוחות, וקול זה מלטף את עור התוף שלי כל הזמן.".

אחד מעובדי החנות החדשים הוא שיראבה, גבר בגילה של קייקו. שיראבה הוא היפוכה של קייקו. הוא שיפוטי לגבי כל דבר. הוא לא מתאמץ להתאים או אפילו להיות נעים מבחינה חברתית. הוא רוצה להישאר לבד, להסתתר מהחברה. הוא נתפס כעצלן, רשלן, לא אכפתי, אינו מתמיד בשום עבודה ומתעב את הסובבים אותו ואת הסדר החברתי שאותו הוא משווה תמיד לכפר(=ג'ונגל) בכפר כמו בג'ונגל הגברים הם הציידים, וכמו שם החזקים והמצליחים שבהם זוכים בנשים הצעירות והיפות וכל "הלא מועילים" שאינם מתחתנים ואינם מולידים ילדים, מגורשים מהכפר.  טענתו המרכזית היא שמתקופת האבן מאומה לא השתנה בכפר. הדבר הזה שנקרא "החברה המודרנית" הוא רק אשליה.

קייקו אינה סובלת מרווקותה ומעבודתה בחנות הנוחות, אולם היא מוטרדת מהלחץ החברתי להפוך ל"נורמלית". להתחתן, לעזוב את העבודה בחנות הנוחות ולמצוא עבודה "אמיתית". כולם הניחו שחנות הנוחות היא רק הצעד הראשון במסע שלה לדברים גדולים וטובים יותר בעתיד, אבל היא עדיין נמצאת באותו מקום כמעט שני עשורים לאחר מכן. הסימן הגדול ביותר לשינוי שלה הפך לראיה לחסרונותיה. עכשיו, מופעל עליה לחץ מצד אחותה, חבריה לעבודה וקבוצת חברות מתקופת התיכון שהחלה להיפגש שוב. כיוון שקייקו רוצה להיות "נורמלית" היא מציעה לשיראבה, שבינתיים פוטר מחנות הנוחות, להתחתן איתה. שיראבה המופתע מטיח בה מיד עלבונות לגבי גילה המבוגר, חוסר מיניותה וחוסר המשיכה שלו אליה. אולם במחשבה שנייה, לאחר שהושלך מדירתו בגלל אי תשלום שכר דירה, הוא מוצא את הסידור המוצע כנוח וכמשתלם לשניהם. השניים מתחילים לחלוק את דירתה הקטנה של קייקו כשהם אינם מוצאים שום עניין אחד בשני. קייקו, שזוכה לעידוד מכל הסובבים אותה בעקבות מציאת בן זוג, מפרנסת את שניהם כיוון שלשיראבה אין שום כוונה לחפש עבודה. להפך, הוא מנסה לגרום לקייקו לעזוב את עבודתה בחנות הנוחות ולחפש עבודה אחרת.

 

"בשולי הנוחות" הוא ספר מעניין ושונה המאפשר הצצה לחיים ביפן שחורגים מהתבניות הקבועות והציפיות החברתיות,  המצפות שכל אחד יתנהל לפי הדפוס המקובל.

הסופרת מציבה מראה לחברה ולנורמות שהיא מציבה, לחוסר הסובלנות כלפי מי שהוא חריג הן בצורת החשיבה והן בצורת ההתנהלות, אל אלה שבשולי החברה, ואל אלה שבוחרים לחיות אחרת. יחד עם זאת קולה הכנה והתמים של קייקו, מובא ללא טיפת שיפוטיות.  חנות הנוחות משקפת את החיים. החלקים משתנים, אבל השלם נשאר אותו הדבר. כל מי שלא עומד בסטנדרטים חייב להשתנות וללכת בדרך הנכונה או שהוא ינודה.

הערצתי את קייקו שהיתה מסורה לעבודתה, ביצעה אותה על הצד הטוב ביותר, עזרה בלב חפץ לכל מי שנזקק לעזרה, והסכימה למלא כל משימה או תוספת אחריות,  אך התודה המילולית לעולם לא הדהדה בתלוש המשכורת שלה ובכל זאת היא לא התלוננה. אהבתי את  הגישה הקרה והגיונית שלה, אהבתי את מערכת היחסים בינה לבין אחותה וכיצד היא התפתחה לאורך הסיפור. הרגשתי עצב על כך שקייקו היתה נתונה לשיפוט וכיצד היא נאלצה תמיד לתרץ את הבחירות שבחרה בחייה.

בעיקר אהבתי את העובדה שהרומן "עושה כבוד" לעובדים החיוניים ולכל מי שאי פעם גרמו לו להרגיש פחות ראוי או "שקוף"בגלל סוג  העבודה שבה הוא עובד, או אורח החיים שהוא בחר לחיות.

 

על פי ראיון שערכה מורטה עם הפייננשל טיימס, מטרת הספר היתה להוציא לאור את שלוש הפרות הקדושות ביותר בחברה היפנית: נישואים, מקום העבודה והמושגיות של "חיים נורמלים". הייתי אומרת שהמשימה הושגה.

 

סייקה מורטה יצרה פנינה קטנה ומבריקה שכתובה בשפה פשוטה וקלילה.

מומלץ בחום.

 

****


סַיַיקָה מוּרַטָה, מהסופרות היפניות הבולטות בנות זמננו.

לנובלה יש מאפיינים אוטוביוגרפיים רבים. הסופרת הייתה בת 37 בעת יציאתו לאור של "בשולי הנוחות". במשך 18 שנים, מהיותה סטודנטית בקולג' ועד גיל 38 היא עבדה במשרה חלקית במספר חנויות נוחות,  היא מצאה עבודה זו כמסייעת לה בשמירה על סדר יום קבוע המאפשר לה להקדיש זמן קבוע לכתיבה. במשך כל אותה תקופה, ונכון ל-2018 היא התגוררה יחד עם הוריה.
"בשולי הנוחות" זיכה אותה בפרס אַקוּטַגאווה היוקרתי, היה רב־מכר גדול ביפן ובארצות־הברית ותורגם לעשרות שפות. הוא נבחר לרשימות הספרים הטובים ביותר לשנת 2018 על ידי 'הניו־יורקר', 'בוסטון גלוב', 'מיניאפוליס טריביון', 'אמזון' ואחרים.

 


יום שני, 10 בינואר 2022

ביי ביי ג'ני - ריקי שולמן

ביי ביי ג'ני - ריקי שולמן

הוצאת כנרת זמורה-דביר

ספטמבר 2021. 236 עמודים











שרגא וחנה, סיגל ואילן, צביקה לילי ומייקי, הם גיבורי הרומן המשפחתי "ביי ביי ג'ני". לכאורה משפחה ישראלית נורמטיבית, אלא כשמגרדים את פני השטח ובודקים קצת יותר לעומק נחשפים היחסים הסבוכים וכל הכשלים של מערכות היחסים שלהם, ואלה שבינם לבין עצמם.

העלילה כוללת סודות ושקרים, זוגיות כושלת, מחלות, בעיות מיגדר, זיקנה, יחסי הורים-ילדים, לצד הרעות החולות שהפכו לחלק מהחיים בעידן המיחשוב, כמו התמכרות לקניות, צפייה בסרטי פורנו, שיחות סקייפ ועוד כהנה וכהנה והכל מונגש בהרבה הומור ציני.


"לרגע אחד הרשתה לעצמה חנה לחשוב שהכול יהיה בסדר. הנה הבת שלה — שנראה שתישאר רווקה לנצח — הודיעה שהיא מתחתנת. אמנם עם בחור הנמוך ממנה בראש, בוק ועם הורים מהגיהינום, אבל עדיין — מתחתנת. עושה רושם שהבן שלה ואשתו — שעד לאחרונה נראו לה אבודים — מאושרים יחד, מגדלים בשלווה את הבן שלהם, שמעדיף ללבוש שמלות, להתאפר ולשחק בבובות, ומשמינים מנחת. אפילו החיים שלה עם שרגא הפכו נסבלים יותר. הוא אמנם כבר לא החתיך שהיה פעם, אבל גם חנה כבר לא בדיוק ליז טיילור" (כריכה אחורית)


אבל הרגע הזה חולף במהרה. 


חנה, שכל חייה עסוקה בדאגה למשפחתה ולמיזעור נזקים אותם היא סוחבת מיום נישואיה לשרגא המפונק, גבר חסר רגישות, זמר עבר שהסינגל היחיד שלו "הפרש הבודד" הוא שיא הקריירה הלא מפוארת שבצילה הוא חי, מבינה שכלום לא בסדר ושהמשפחה שלה, זו שעבדה קשה כדי שתיראה נורמלית ויציבה, מתפרקת לה מול העיניים. הפה הגדול של שרגא מפיק פנינים ללא מחשבה ולא פוסח על אף אחד מהקרובים אליו קירבה ראשונה באותה מידה כמו לזרים. הגישה המבטלת שלו כלפי קרובים ורחוקים, כולל שארי בשרו, או ההתעלמות ממייקי, הנכד שלהם שלובש שמלות ומשחק בבובות, או ההתייחסות שלו אל עודף המשקל של בנו וכלתו או הנתק בינו ובין בתו הלא נשואה לצד אובדן אחותה האהובה, מאלצים אותה לבחון את מערכות היחסים שבנתה, את הזוגיות שלה עם שרגא, ובעיקר להתבונן לתוך עצמה, ואלה, מובילים למצבים משעשעים, לתובנות כואבות, אל צירופי מקרים קיצוניים ואי הבנות, וכל אלה בונות דמויות די אבסורדיות.


העלילה מסופרת מנקודת המבט המתחלפת של כל אחת מהדמויות. ולצד הצחוק, הכעס, כאב האובדן, אהבה ובדידות, אי אפשר היה שלא להנות מהספר שהיה משעשע וקולח והשאיר אותי עם חיוך על השפתיים.


בשורה התחתונה:

ל"ביי ביי ג'ני"  עלילה פשוטה ומציאותית שכתיבה טובה, הופכת אותה לסיפור  מהנה ומעניין.




יום שלישי, 4 בינואר 2022

מערבולת – וויטני ג’י

מערבולת –  וויטני ג’י

תרגום: יפעה הדר

הוצאת בוקטיק

מרץ 2020. 462 עמודים











"מערבולת" הוא רומן אסור וממכר בין ג'ייק ווסטון, טייס בכיר בחברת תעופה לבין הדיילת והבלוגרית ג'יליאן טיילור, הידועה בשם טיילור ג'י. לחברה בה הם עובדים יש מדיניות קפדנית, האוסרת על קשר רומנטי או אחר בין העובדים. לפיכך, "מערכת היחסים" שלהם נשמרת בסוד מהממונים, בנוסף על הרבה דברים שהם מסתירים אחד מהשני.

 

בתור הבת הצעירה מבין חמישה ילדים, ג'יליאן היא הכבשה השחורה בעיני משפחתה, שדואגת להזכיר לה עד כמה היא מהווה אכזבה עבורם, על כך שאף פעם לא עמדה בקנה אחד עם אלו שבאו לפניה. לא מפתיע שג'יליאן נמנעת מכל אינטראקציה איתם. היא שואפת להצליח בכוחות עצמה ובדרכה שלה. אבל זה לא קל, והיא נאבקת קשה כשהיא חותרת לעצמאות. כשהיא עוברת לניו יורק היא נחושה לעשות הכל כדי להוכיח לכולם שהיא יכולה להצליח, וכדי לאפשר לעצמה מגורים בעיר הגדולה היא עובדת בשתי עבודות, כדיילת בחברת Elite Airways וכמנקה דירת פנטהאוז אקסקלוסיבית בבניין דירות במנהטן. מאחר והבעלים כמעט ולא מגיע לדירה ואינו שוהה בה במשך ימים, ולמרות שהיא יודעת שזה לא בסדר, היא נשארת מידי פעם ללון בדירה ללא ידיעת הממונים עליה.

כאשר ג'יליאן פוגשת את ג'ייק, אין לה מושג שהוא עובד כטייס בכיר באותה חברה שבה היא עובדת. גם לא שהוא הבעלים של אותה דירת פנטאהוז אותה היא מנקה.

ג'ייק הוא טייס מהשורה הראשונה. אינטליגנטי, חצוף, סרקסטי, שחצן חסר תקנה, עשיר ורווק נאה ביותר, מרוחק רגשית ונזהר מאד שלא לאפשר לאף אחד להתקרב אליו. יותר מידי אנשים שהוא אהב ובטח בהם, בגדו בו בעבר, והוא מקים חומות כדי להגן על עצמו מפגיעה נוספת. הוא מדקדק בקטנה כבגדולה, עושה מה שהוא רוצה וחי לפי הכללים שלו. שום דבר לא יכול לגרום לו להשתנות. הוא נגד מערכות יחסים. למעשה אין לו רצון להיות עם אותה אישה פעמיים ברציפות. המקלט היחיד שלו הוא ביתו בניו יורק, פנטהאוז מדהים ואקסקלוסיבי,  אבל במהלך השבועות האחרונים הוא מוצא בדירה חפצים שונים שאינם שלו, ומבחין שדברים מסוימים, לא מונחים במקומם. כשהוא בודק את העניין עם הממונים על הנקיון הוא לא מקבל מענה לחשדותיו והעניין נשאר בגדר תעלומה עבורו.

אבל כשהוא פוגש את ג'יליאן דברים מתבהרים מצד אחד, ומצד שני משתנים עבורו.

מה שמתחיל כלילה לוהט בין שני זרים, הופך למשהו אחר כשג'ייק נמשך אל ג'יליאן. הם מסכמים על עיסקה ביניהם, לא מערכת יחסים של זוגיות, אלא קשר בלעדי, בלי שיחות נפש, בלי שיחות טלפון, בלי איזכור של המילים "אנחנו" או "זוגיות", ובלי "דייטים". המפגשים ביניהם מיועדים למטרה אחת ויחידה.

 

הקשר ביניהם נעשה באמצעות הודעות סמס או מיילים כדי לקבוע נקודות מיפגש, ו"יחסיהם" מועלים כפוסטים בבלוג של ג'יליאן,  ונמשכים עד לנקודה שבה הכל מתרסק ומתגלים סודות, שקרים, בגידה, שערורייה ועבר כואב.

ג'יליאן הייתה דמות חביבה. על פניו נראה שהיא טיפוס מרצה, כי מי תסכים למערכת יחסים כמו שהיתנה ג'ייק, אלא שהיא למודת סבל ואכזבה ממי שחשבה לאהובה, ובעצמה לא מחפשת זוגיות כך שההצעה של ג'ייק הלמה את הנסיבות. אבל ג'יליאן היא בחורה חכמה ונבונה ומעבר להיותה כותבת מוכשרת, היא חזקה, ונאמנה. עם שיערה הכהה ועיניה הירוקות, כמו גם הגוף הסקסי והאישיות המהנה שלה, היא עושה את דרכה אל לבו של ג'ייק...

"מערבולת" המסופר מנקודת מבט כפולה, מתאר סיטואציות משעשעות ושפע של מפגשי סקס לוהטים ומעוררי מחשבות חטא,  אבל לאורך כל הדרך יש ברקע  סיפור רציני ומאופק של עבר כואב וסודות סוחפים.

הסיפור כתוב היטב והוא סוחף מתחילתו ועד סופו. כבר מהעמוד הראשון, אנחנו נזרקים לתוך הסערה של מערכת היחסים הפרועה והטעונה רגשית ביניהם. המשיכה שלהם פורצת גבולות, הרגשות ביניהם עזים, אבל הכאב הסמוי של ג'ייק דואג לשמור על מרחק ביניהם.

 

אני חייבת להודות שאהבתי לראות את האופן שבו ג'יליאן סודקת לאט את חומותיו של ג'ייק ומגיעה אל לבו, הלב שהוא כל כך סגר אל העולם. זה היה תהליך איטי, וג'ייק התנגד לו בכל כוחו. ועדיין, לא משנה כמה פעמים הם נפרדו אחד מהשני, הם לא היו מסוגלים לשכוח אחד את השני ולהמשיך הלאה. תמיד הם נשארו לבד,  ולא הכניסו  גבר או אישה לחייהם, אפילו כשהם היו בנפרד במשך שבועות או חודשים.

הרומן היה  ל ו ה ט, ממכר וסוחף, וג'יליאן וג'ייק היו מושלמים למרות מערכת היחסים הדפוקה אך הבלתי ניתנת להכחשה שלהם. היו לו חוקים. היו לה רגשות. הכימיה ביניהם הייתה סוערת... מערכת היחסים שלהם הייתה אסורה, אבל הקשר ביניהם היה בלתי ניתן לעירעור, ודבר לא הצליח לעצור בעדם.

 

אם אתם חובבי רומנטיקה אינטנסיבית, אסורה וסקסית, הספר הזה בשבילכם