יום חמישי, 21 באפריל 2022

אישה מספרת לך - לידיה בר־אב

אישה מספרת לך - לידיה בר־אב

הוצאת שתים הוצאה לאור

ספטמבר 2021. 222 עמודים

נקרא כעותק דיגיטלי











 

"בהרבה מאוד אנחנו הנשים דומות אבל בהרבה מאוד דברים אנחנו מאוד מאוד שונות."

 

"ישראל, שנות ה-60. בין המעברה לשיכונים, בין הקיבוץ לכרמל, ארבע נשים משתוקקות לאהבה, מחפשות הבנה ורודפות אחר חלומות." (מתוך התקציר)

שתי אחיות, חצי אחות וחברה שהיא כמו אחות, מתמודדות עם אתגרים רגשיים הקשורים לבני זוגן ולזוגיות שבה הן נמצאות, נאבקות עם אומללות ותחושת בדידות המלווה את החיים לצד האדם איתו בחרו לחיות.  נתיבי חייהן של הארבע משתלבים אלה באלה, והקשר ביניהן משפיע אל כל אחת מהן. כולן יחד וכל אחת לחוד שואפות להימלט אל מקום אחר וטוב יותר, אך נסיבות חייהן כופים עליהן להחליט:  האם לחיות עם מה שיש, או לנסות למצות את החיים עד תום.

מתוך סיפור חייהן ניגלה הקשר החזק ביניהן שנשמר לאורך שנים ומתגלים רגעי שמחה וצחוק, אך בעיקר מפחי נפש ומכאובי לב. לא תמיד הן גלויות ופותחות את סגור ליבן אך גם ללא מילים הן יודעות לקרוא את המתרחש בליבה של כל אחת.

 

אורליה ורינה הן אחיות שנולדו להוריהן בלוב. אמן נפטרה בלידה של רינה ומאז רינה נושאת משא כבד על כתפיה. למרות שרק שנה מפרידה ביניהן, אורליה דואגת לרינה כאילו היתה אמא שלה, ורינה נשמעת לרצונה של אחותה. אביהן נישא בשנית והבנות קוראות לרעייתו החדשה "ציה" (דודה). מנישואים אלה נולדים 5 אחים (לא כולם שורדים), ביניהן  רוחמה.  

כשהם עולים לארץ משכנים אותם במעברה ואורליה ורינה מקבלות צריף משלהן.  

אורליה היפה, היא טיפוס "אנטי". לשונה חדה וישירה והיא אינה חוסכת את שבט לשונה מאיש. היא נחשבת ל"מלכת היופי של המעברה", מתאהבת בפרדי השוטר. הוא אביר חלומותיה, אך נפגעת ממנו ונפרדת ממנו ביוזמתה, למרות שליבה נשאר כרוך אחריו. היא דעתנית, גאוותנית, עקשנית ובעלת דעות מוצקות, וחודשים ספורים אחרי שנפרדה מפרדי, היא נישאת לז'אקו שחיוכו מזכיר את חיוכו של ג'יימס דין.

"הכל ניבאו להם חיים יפים, ורינה הביטה באחותה ולא ידעה, להאמין או לא להאמין לחיוך המאושר שלה..."

ז'אקו אדיב, נדיב, אוהב אדם ומלא חמלה, הוא הניגוד המושלם של אורליה. הוא אוהב את אורליה אהבת נפש, יותר משהיא אוהבת אותו, מוכן למלא כל גחמה ומשאלה שלה, סובל בענווה את יחסה המתנשא והמבטל, ורק בערוב ימיו זוכה להערכתה.

 

רינה, שמרגע לידתה הפכה ליתומה, נושאת את עיניה לאחותה הגדולה אורליה, ששומרת עליה כנמרה. היא למדה תפירה בוויצ"ו,  וזמן מה הצליחה להתפרנס מהתפירה.  כמו אורליה, התאהבה במוריס אהבה טוטאלית, וכשהוא עוזב אותה היא מיואשת ושבורה ומנסה להתאבד. רינה העדינה, מתקשה להתמודד, וכשמחסלים את המעברה ומעבירים את המשפחות לדירות עמידר בכפר אתא היא חשה מחנק לגור עם אביה ומשפחתו בדירה הקטנטנה.  בלשכת העבודה מציעים לה, בין היתר, מישרת מטפלת לשתי ילדות בכרמל תמורת מגורים ומשכורת צנועה, ורינה בוחרת להיות מטפלת. היא מתוודעת לורדה ולבעלה כוכבי. היא גרה בביתם מספר שנים טובות ומאושרות, לומדת מהם הרבה על החיים ועל העולם, ובסופו של דבר כשכבר אין צורך בשירותיה כמטפלת, ורדה משפיעה עליה לעבור לקיבוץ. רינה עוברת לקיבוץ, מכירה את ירמי שמתאהב בה, בנערה עם פני הילדה המתוקות והחיוך המהוסס, ורק רוצה לגונן עליה. היא נישאת לו והם מקימים משפחה.

 

רוחמה, אחותן למחצה, כרוכה אחרי שתיהן מילדות, במיוחד אחרי רינה. היא תמיד עצובה ונחבאת אל הכלים. מגיל 15 עבדה ולמדה כדי לעזור בפרנסת המשפחה, לאחר שאביהן נפטר. היא רכשה השכלה ומקצוע, ונישאת לשלמה שהופך אותה לאשה כנועה וצייתנית. חייה איתו נעים בין תקופות של חום ואהבה לבין תקופות של איום, פחד ותהיות רבות. רק לעיתים רחוקות היא מעזה למרוד כנגד המחנק שבחייה.

 

ורדה, היא המעסיקה של רינה, שהופכת להיות אחות נפש לרינה ולאחיותיה. היא סופרת ומשוררת חסרת מנוח, שהתחתנה עם כוכבי שהיה המורה שלה. הם חיים על הכרמל, מצבם הסוציו-אקונומי טוב, ועל פניו נראה שיש לה הכל אך היא אינה מאושרת.

אורליה אומרת:


"תגידי לוורדה'לה שלך, שאם יש לה הכל והיא לא מאושרת סימן שחסר לה הכל."

 

ורדה חסרת המנוח רודפת אחרי האושר לא מוותרת וזוכה לרגעים בודדים של חסד, אך בסופו של דבר משלימה עם המציאות ולומדת לקבל את תוצאות הבחירות שעשתה.

 

 

"אשה מספרת לך" מסופר ברגישות ובחמלה.  הוא נוגע במגוון רחב של קשרים משפחתיים והשפעתם על בנות הזוג, על אהבה ומסירות בין אחיות וחברות, הבחירות שנעשות והשפעתן על מהלך החיים, פגעי הגיל, שחיקת הזוגיות, חרדות שחושפות עד כמה בני הזוג לא מכירים זה את זה לעומק, אך בעיקר במה שנמצא מתחת לפני השטח ובמה שלא נאמר בגלוי.

 

סיפור יפה, עדין, חם ומלא תובנות, ששבה את לבי.

 

ממליצה בחום!


יום שני, 18 באפריל 2022

ספינת הגורל – כריסטינה בייקר קליין

ספינת הגורל – כריסטינה בייקר קליין

תרגום: שרון פרמינגר

הוצאת ידיעות ספרים

ינואר 2022 . 336 עמודים











אוסטרליה וההיסטוריה שלה לא זרים לי, אך עלילת הספר "ספינת הגורל"  פקחה את עיני למציאות היבשה שקראתי עליה בספרי ההיסטוריה, והנכיחה את מה שקרה שם באמת.

באמצעות המחקר המדוקדק שעשתה, והכתיבה היפה, כריסטינה בייקר קלין מחייה פיסות מההיסטוריה האוסטרלית והבריטית שהתרחשו תחת הקולוניזציה הבריטית בשנות ה-40 של המאה ה-20. היא עוסקת ב"נשים המורשעות" וביחס הברברי וההרג של האבורג'ינים, הילידים של אוסטרליה. היה מזעזע לגלות שממשלת בריטניה גזרה עונשי מאסר לא פרופורציונליים על מורשעות על מנת להגלותן לארץ ואן דימן(כיום טסמניה), שם נאלצו הנשים לעבוד בפרך, בתנאי חיים קשים וללא טיפול.

 

העלילה מתמקדת בשלש דמויות עיקריות שאין להן דבר במשותף מלבד העובדה שעקב הנסיבות הן נמצאות יחד כי הן נידונות לגלות, ונאבקות לשרוד בעולם חדש ולא מוכר. נשים חזקות ובעלות אומץ שמתייצבות מול האכזריות הגברית במהלך ההפלגה ובהמשך באוסטרליה ובטסמניה.  ומנגד סיפורה של מתינה האבורג'ינית.


פלינדרס איילנד, אוסטרליה, 1840.

מתינה, ילדה אבוריג'ינית בת 8 נולדה באי פלינדרס. היא יתומה מהוריה. באחד הביקורים באי פלינדרס של ג'ון פרנקלין, המושל החדש של ארץ ואן דימן (= טסמניה) ,  היא "מאומצת" על ידי אשתו, ליידי ג'יין, ומובלת לחיים חדשים, לארץ חדשה. המושל ורעייתו מאמינים שהיא צריכה להיות אסירת תודה על המחווה הזו, והם לא מקדישים מחשבה או מגלים אכפתיות לרצונה או לעובדה שהיא נעקרה מהשבט שלה, ומהחיים להם היתה רגילה. ליידי ג'יין מסתירה את דעותיה הקדומות כלפי הילידים, והאימוץ של מתינה הוא למעשה "ניסוי" שבאמצעותו היא רוצה להוכיח לחבריה ומכריה שניתן "לאלף" את "הפראים".

מתינה היא בתו של הצ'יף האבוריג'יני שהוא ואנשיו נהרגו ברובם כאשר ממשלת בריטניה התיישבה בשטח האוסטרלי. לאחר מותו היא גדלה וגרה עם מורה לבן, למדה אנגלית ודבקה במנהגים הבריטיים. כשהיא נלקחת ומגיעה לבית המושל, היא מרגישה כאילו היא חלק מהאוספים הרבים שלהם.  היא זוכה להתייחסות נוראה, כאילו היא מוצג עבור המשפחה הלבנה וחברי הקהילה שלהם. רוחה שבורה מכך שאיבדה את ביתה, את משפחתה ואת תחושת השייכות שלה.

 

 

לונדון, 1840.

אוונגלין היפה והביישנית, היא בתו של כומר שעזר לה לרכוש השכלה  מתוך הספרים שברשותו. היא הייתה בקיאה ביוונית, לטינית, פילוסופיה, מתמטיקה, מדע, ספרות ושייקספיר ויכלה למנות את שבע היבשות ולזהות את קבוצות הכוכבים, אבל היא חסרה  כישורי הישרדות בעולם שמעבר לדלת ביתה.

כשהיתה כבת 20 נפטר אביה, והיא נותרה עם ירושה קטנה, אך ללא הרבה אפשרויות פרנסה. היא קבלה הצעה לעבוד כאומנת עבור ילדי משפחת ויטסטון העשירה,  ושם היא מתפתה לססיל, בנו מנישואיו הראשונים  של מעסיקה. כאשר ססיל עוזב לונציה, הוא משאיר לה טבעת אודם עטופה במטפחת עם ראשי התיבות של שמו, ועוד "מתנה" שתופיע בעוד מספר חודשים. כשדבר הריונה מתגלה, הטבעת נמצאת בחדרה, היא מואשמת בגניבתה, ובעקבות מריבה עם המשרתת היא מואשמת בנסיון רצח ונשלחת באמתלה שקרית זו לכלא ניוגייט, בלונדון. שופט גוזר את דינה ל-14 שנים בכלא קסקיידס, במושבת העונשין, ואן דימן. ללא הגנה משפטית, וללא חברים או תמיכה חברתית, היא, כמו נשים רבות באותה תקופה, מתמודדת עם אתגר ההישרדות היומיומית, וחווה רגשות שמעולם לא חוותה קודם לכן.

 

הייזל, נערה בת שש עשרה, מגלזגו, היא אחת מהנשים המורשעות שנשלחות לאוסטרליה. הפשע שלה, גניבת כפית כסף. הסיפור של הייזל עצוב כמו של אוונג'לין, אולי אפילו יותר, שכן אמה של הייזל דחפה את בתה לכייסות. עם זאת, הייזל למדה מאמה מיילדות וריפוי באמצעות צמחי מרפא והמיומנויות האלה מתגלות כמועילות בעתיד.

כשאוונג'לין נמצאת על הספינה היא חוברת להייזל ולאסירה נוספת בשם אוליב.

מה הקשר בין אוונג'לין הייזל ומתינה?

קראו את הספר ותגלו...

 

העלילה נעה בין סיפור חייה של כל אחת מהדמויות, וכל נקודת מבט מוסיפה רובד נוסף  לדינמיקה בין הנשים, למעמד החברתי, לקולוניזציה, להחפצה ולגזענות במאה ה-19. לכל הדמויות יש קולות משכנעים וייחודיים.  כל אחת מהדמויות זוכה ליחס נוראי ולתנאים מחפירים, אם זה בכלא באנגליה, או על ספינת העבדים  שהוסבה ל"ספינת הנידונים"  להעברתן למושבת העונשין, או בבית המושל. אבל, למרות הקשיים,הסבל והכאב יש הרבה יופי בקשרים שהן יוצרות  אחת עם השניה.

 

 

"ספינת הגורל" הוא סיפור בדיוני המבוסס על פרטים היסטוריים אמיתיים. רבות מהדמויות מבוססות על אנשים אמיתיים, ומקומות ואירועים רבים בספר התרחשו באמת. מרבית האבוריג'ינים הטסמנים נהרגו על ידי הכוח הקולוניאלי הבריטי, והמעטים שנותרו "נאלצו ללבוש בגדים בריטיים נוקשים" ונאלצו "להקשיב להטפות על גיהנום..." גם היחס האכזרי שגבל בסדיזם כלפי הנשים המורשעות מבוסס על המציאות.

אף על פי שאוסטרליה הייתה ביתם של האבוריג'ינים במשך יותר מ-50,000 שנה, ממשלת בריטניה בשנות ה-40 של המאה ה-20 ראתה את המושבה הצעירה שלה כבלתי מיושבת, וראתה בילידים מטרד לא נעים.

"ספינת הגורל" הוא ספר מרתק, מאיר עיניים ומאתגר. שובר לב אך גם מלא תקווה ומעורר השראה על ניצול לרעה של כוח. הוא עוקב אחר מסע חייהן של נשים שנכפה עליהן גורל נוראי, כשהן נאלצות להשאיר מאחור את חייהן הישנים ונאבקות להסתגל לחייהן החדשים, בתקופה בהיסטוריה שנשים נחשבו כ"פחותות" וקולן לא נשמע.

העלילה זורמת ללא מאמץ, הכתיבה יפה, הדמויות מפותחות ובלתי נשכחות.

אחד הספרים הטובים ביותר שקראתי השנה.

 

ממליצה מאד!

 

*****

במשך 80 שנה הגלתה האימפריה הבריטית , יותר מ-160,000 איש , מתוכם 32,000 נשים, למושבות עונשין באוסטרליה ובטסמניה. בערך 1 מכל 7 אסירים היו נשים, שחיכו להן חיים קשים מאד באוסטרליה. האסירים.ות הוגלו מאנגליה, אירלנד  וסקוטלנד.

רוב המורשעים הועברו בגין פשעים קטנים. הפשעים הנפוצים היו גניבות קטנות, פריצות, עבירות צבאיות וזנות. המורשעים הועסקו כ"עבדים", אצל ועבור המתיישבים החופשיים שעברו לאוסטרליה.

כיום, מושבות העונשין בוטלו.

 

על ההגליה ומושבות העונשין לאוסטרליה ניתן לקרוא בהרחבה בויקיפדיה:

מושבות העונשין באוסטרליה וטסמניה

 

 

יום רביעי, 13 באפריל 2022

עד שהגשם יחזור - סלעית שחף פולג

עד שהגשם יחזור - סלעית שחף  פולג

הוצאת שתים

2021. 238 עמ'

נקרא עותק דיגיטלי











רומן משפחתי המספר על שלשה דורות של משפחת שטיינמן, מותיקי כפר בצפון (ללא שם) בעמק ישראלי(ללא שם), על סוד משפחתי, ועל כך שכבר 12 הגשם לא יורד מעל הכפר, וכתוצאה מכך החקלאות קורסת וכדי להתקיים מפשירים בו חלקות להרחבות בנייה עבור עירוניים שמחפשים בית צמוד קרקע עם פיסת גינה קטנה.

 

״... יש דברים שהשתיקה יפה להם, ואנחנו שתקנו הרבה.
ובכל זאת יש דברים שאין לעבור עליהם בשתיקה: גגות בלי רעפים למשל. מסעדות בתוך לולים. מחלבות בוטיק, אורוות שעברו הסבה לחדרים להשכרה לפי שעה. ככה בלי ששמים לב כל הכפר הולך לעזאזל. כן, בגלל הגשם, אבל גם בגלל דברים אחרים.״



שלשת הדורות למשפחת שטיינמן הם:

דור המייסדים – יוסקה וסופי. גרים בבית איתו התחילו את דרכם בכפר. הבית ישן, הריהוט בלוי, אך סבא יוסקה שסובל מדמנציה  ממשיך לחשוב על אוסף החרבות ועל הנאצים ודעתו נחרצת. לצידו חיה סבתא סופי , מכורה לקניות באינטרנט, סוג של אגרנית, אשה חזקה ובעלת דעה מוצקה בכל נושא ועניין.

דור ההמשך – נילי שנפטרה, הבן בעל הצרכים המיוחדים שכל חייו הוסתר מעיני הציבור, ועינת שנשואה לבנצי והם חיים באנגליה בעקבות הקריירה של עינת.

הנכדות - יעלי וגלי

 

שתי האחיות, יעל וגלי, חוזרות לכפר.

יעל חשבה שתגשים את עצמה בעיר, אך היא חוזרת לכפר אליו הבטיחה לא לחזור לעולם, די מובסת. גורל הדוקטורט שלה מוטל בספק, כמו גם נישואיה שנמצאים במבוי סתום, והיא בהריון מתקדם בסיכון, כשמתברר שהעובר ברחמה, עשוי לסבול מפגם גנטי שהרופאים הזהירו אותה לגביו.

גלי, חוזרת מקנדה כדי להתחתן בחצר הגדולה של סבה וסבתה עם יותם, בן זוגה. תאריך החתונה נקבע עוד לפני שגלי גילתה את בגידתו עם חברתה.  כשנפרדו דרכיהם, גלי לא בטלה את מועד הארוע וכשיותם בקש  לחזור ולחדש את הזוגיות שלהם, היא קבלה אותו למרות ועל אף.  עכשיו היא עושה את דרכה מקנדה, יותם אמור להצטרף אליה בימים הקרובים, אך לא ברור אם הוא יגיע, וגלי, ממתינה לו.

 

שתי האחיות חשבו שיחד עם עזיבתן את הכפר הן משאירות מאחוריהן את החויות והזכרונות הרעים שליוו את חייהן בכפר, אך הן חוזרות, והזכרונות מתעוררים מחדש, ויחד איתם סודות ישנים, שמאלצים את המשפחה להתמודד עם ההשלכות שלהם. העלילה מתרחשת במהלך שלשה חודשים, כשברקע מלווה את הכפר בצורת קשה מאד הנמשכת   12 שנים בהן לא ירדה טיפה אחת של  גשם בכפר,מה שמאלץ את אלה שידם על "שיבר המים" לנקוט בשיטת קיצוב מים לא הוגנת בלשון המעטה, כשהם סוגרים את השיבר למי שמתנגד להם.

 

"...השדות מותקפים, את האספסת מושמדת בידי חיפושיות זעירות, את הזחלים השמנים בשתילי התירס נרקבים, החיטה הצמאה מתייבשת, הפרדסים הקמלים, התרנגולות והפרות שמובלות לשחיטה טרם זמנן כי אין יותר אוכל – " ומתלוננים: "עונש כזה לא הגיע לנו."

 

 על מה ולמה חושבים התושבים שה"אין גשם" הוא עונש?

מהם השקרים שמתגלים ?

 

 

"עד שהגשם יחזור" הוא ספר ביכורים נהדר, כתוב היטב, ששורשיו מאוד ישראליים. רומן שמעביר ביקורת על חלום השיתופיות של ההתיישבות העובדת,  עוסק בעוינות שמתפתחת בין התושבים הוותיקים, החקלאים,ובין החדשים "העירוניים". הותיקים לא באמת מעוניינים שיבואו אנשים מבחוץ ויתערבו בניהול הכפר וישנו את מה שנקבע מימים ימימה, אבל החדשים שנכנסים מזרימים כסף לקופת הכפר מהפעלת חדרי אירוח, מסעדות ובעיקר בזכות מכירת שטחים למגורים, "ההרחבות", שמגשימים לעירונים את חלום הבית בטבע.

 

"...עכשיו היינו צריכים לחייך, להעמיד את עצמנו למכירה: 'בואו אלינו, תראו כמה יפה ושלו פה, בואו הצטרפו לקהילה שלנו.' וכל הזמן הזה אנחנו מקווים שכשהגשם יגיע נחזיר את הכפר לעצמנו ונגרש את הפולשים".

 

ספר שמספר סיפור בתוך סיפור ומסופר דרך עיניה של כל אחת מהדמויות ובקול הייחודי לה, נע קדימה ואחורה בזמן, מערבב עבר עם הווה, חושף סודות משפחתיים ותככים וסכסוכים של בני הכפר. ספר מרתק שדורש את מלוא תשומת הלב, שגרם לי לא אחת  לקחת פסק זמן כדי להכיל את המסופר.

הציור היפה של הכריכה מציג עמק עם עננים בצבעים שמחים, אך הפסטורליה רחוקה מהעמק והלאה...

 

ממליצה מאד!

 

יום חמישי, 7 באפריל 2022

כתב כמויות - ורד גלאון

כתב כמויות – ורד גלאון

הוצאת שתים

פברואר 2022. 252 עמודים

(הספר נקרא כעותק דיגיטלי)











כל מי ששיפץ או בנה בית, נתקל במה שנקרא "כתב כמויות". זה הספר הכחול הכולל מפרטים טכניים וקובע אופני מדידה אחידים, מה מותר ואיך צריך לבנות כל דבר, והוא מחולק לפי נושאים ותתי נושאים. שמות הפרקים בספר נקראים בשמות מתוך כתב הכמויות שבתחום הבנייה והם מקבילים לקורה בחייה של יסמין: "עבודות בטון יצוק באתר", "מתקני תברואה", "עבודות טיוח", "פיתוח נופי", "מרחבים מוגנים", "קירות תמך מקרקע משורינת", וכד'.

"אני מדמיינת שגם לחיים עצמם יש ספר כחול כזה.

כמו בספר האמיתי, יש בו הוראות קובעות לוחות זמנים, תנאי העסקה[....] בכל פרק מפורט מנעד הרגשות, אופן הופעתם ודרך ההתמודדות איתם: לימוד כישורי חיים, תהליך חִבְרוּת, לימוד אינטימיות ויישומה, משברי התבגרות[...] זיווג והתאהבות, רבייה והולדה, עבודות חיים זוגיים, עבודות פיתוח קריירה וכולי וכולי."  (מתוך הפרק הפותח: מוקדמות)

 


"כתב כמויות" מלווה את יסמין לאורך שנה אחת.

יסמין היא אדריכלית, רווקה כבת 40 , אוהבת אדם, ישירה וכנה, מאד מקצועית ומצליחה. לקוחותיה הם זוגות ומשפחות שמחפשים ליווי מקצועי בשיפוץ או בבניית בית וההמלצות עליה עוברות מפה לאוזן. יש לה ותק וניסיון והיא מצליחה לתכנן ולהתאים בתים לאנשים, או אנשים לבתים. בפגישת היכרות ראשונה עם הזוג שהיא עומדת לתכנן עבורם את בית חלומותיהם היא לומדת להכיר אותם תוך התבוננות בהתנהלותם, ויודעת לנבא אם הם יעמדו באתגרים שהבנייה תציב בפניהם. במהלך הליווי היא "שותפה" שקטה לרגעים הטובים והרעים, וכשהמחלוקות בין בני הזוג מתעוררות והיא מוצפת במריבות שלהם, היא לא מאפשרת לזה לחדור ולהשפיע על חייה, ומשאירה את עצמה מחוץ למה שקורה. יש לה מנטרה עליה היא חוזרת:


 זה לא שֶׁלָּךְ, זה לא אַתְּ וזה לא בִּגְלָלֵךְ ". 

 

בשונה מלקוחותיה, משפחתה וחבריה, יסמין בחרה להישאר רווקה ולא להביא ילדים משלה אבל יש בה הרבה נתינה ואהבה לילדים של חבריה ובכל הזדמנות היא שומרת עליהם והקשר שלה איתם מספק אותה ואותם. כשהחופש הגדול מגיע היא מקיימת עבורם בביתה "קייטנת יסמין לילדים חילופיים" .


את ביתה היא בנתה לפי טעמה ובהתאם לצרכיה. כשהיא צריכה לברוח או לעשות סדר במחשבותיה היא "בורחת" למרפסת, שם היא צופה מבחוץ בשכנים שגרים בבנין ממול, תוך שהיא עושה סדר פנימי ומיישבת בינה לבין עצמה את ה"בעד ונגד" שמנענעים את השקט הנפשי והסדר הקבוע של אורח חייה. היא אוהבת את הטבע, את ריח האדמה, ושום פרט, גלוי או סמוי, לא חומק מעיניה. אבל יסמין מתעייפת: "יותר מידי חיים פזורים בכל מקום" והיא רוצה לקחת פסק זמן מקצועי. בדיוק אז, היא פוגשת במסיבה את יוחאי, האקס המיתולוגי, שמזמין אותה לתכנן עבורו ועבור רעייתו סמדר, את ביתם, ויסמין לא מסרבת. בניית הבית הזה מובילה לרצף של מחשבות ושאלות שמערערות את כל מה שחשבה על ההחלטות עליהם ביססה את חייה, ולאירועים שמשבשים את שגרת חייה, כולל זימון לחקירה במשטרה שם היא מכירה את דניאל.

 

יסמין, אוהבת את המרחב המוגן שלה אך כניסתו של דניאל אל חייה מאלצת אותה להתמודד עם השאלות שאינה יכולה להתעלם מקיומן בכל הנוגע למערכות היחסים שלה ובעיקר לשאלה האם יש מקום לאהבה בחייה, והאם היא תוכל לוותר על החופש והמרחב האישי למען זוגיות. היא מבינה שכמו בבניית בית כך גם בחייה, נוצרו פערים בין הרצוי למצוי ומבינה שעליה לרענן את כתב הכמויות הפרטי שלה ולקבל החלטות. וכאישה שהסדר וההיצמדות לדיוק מאד דומיננטיים בחייה היא יודעת ש-


"סדר צריך להיות, וסדקים צריך לסתום מהר לפני שיהפכו לסכנה של ממש"

 

"כתב כמויות" הוא רומן ביכורים נהדר, קולח, מלא תובנות, לפעמים עצוב, לפעמים משעשע. ספר מעורר מחשבה שמאפשר להציץ לתוך עולם שזר לרובנו.

הוא מסופר בגוף ראשון, והקול של יסמין כל כך נכון עד שאי אפשר שלא להתאהב בה. היא לא מתכוונת להקסים את הקורא היא לא מחפשת להתחבב על הקורא אבל הסגנון הישיר והאנושי נוגע ללב ואי אפשר לעמוד בפניו. אהבתי את יסמין ודמותה מעוררת הערצה בנחישותה לחיות על פי רצונה. אהבתי את המסע שהיא עוברת, כשהיא בוחנת את המציאות המורכבת של יחסים בין נשים וגברים, יחסי יהודים ערבים, ואת יחס החברה אל מי שהולכים בתלם ומי שבוחרים לחיות אחרת.

 

מומלץ בחום !

 


***** 

ורד גלאון, היא אדריכלית בוגרת בצלאל, ילידת ירושלים, שבשנים האחרונות חיה בתל-אביב מוקפת משפחה, חברים והמון ילדים "מאומצים", וכמו הגיבורה בספרה, היא רווקה ללא ילדים ולכן גם היא כמוה,חריגה מאוד בנוף הנורמטיבי סביבה.


 


יום שבת, 2 באפריל 2022

חדר 128 - קטי בונידן

 חדר 128 - קטי בונידן

תרגום: אביגיל בורשטיין

הוצאת תכלת

פברואר 2022. 240 עמודים











מתי בפעם האחרונה כתבתם מכתב?

לא הודעת טקסט, לא מייל, אלא מכתב אמיתי באמצעות נייר מכתבים ועט?

הרומן הצרפתי הנעים הזה משנת 2019 תורגם לעברית והעלילה מסופרת במתכונת של החלפת מכתבים בין הדמויות. 87 מכתבים.

בלב הסיפור עומדת "תעלומה" הקשורה לכתב יד שנמצא, והנסיון להתחקות אחרי המסלול שעשה הספר מאז שנעלם בשנת 1983.

כשאן-ליז מזמינה את חדר 128 במלון בו ריוואז' בחוף בריטני, היא עדיין לא יודעת שהשהות הזו תשנה את חייה ותעזור לה לחשוף תעלומה בת כ- 30 שנה.

במגירת שולחן הלילה שלצד המיטה היא מגלה כתב יד ישן והיא לא יכולה שלא לקרוא אותו.  המילים הכתובות מרגשות אותה, וכשהיא מוצאת בעמוד 156 כרטיס ביקור עם כתובת, היא משערת שאולי הכרטיס שייך למחבר כתב היד, ומרגישה צורך להחזיר אותו לבעליו. היא שולחת אותו לכתובת שבידיה, וכותבת למחבר המשוער מכתב. במהלך הקריאה היא מבחינה בהבדלי סיגנון הכתיבה, ועל פניו נראה שהמחצית הראשונה של כתב היד נכתב על ידי מחבר אחד, ומישהו אחר כתב את חציו השני,  והתוספת של שני שירים בסופו נראים כאילו  נכתבו על ידי אנשים אחרים.

האם אן-ליז תמצא את מחברי כתב היד?

התשובה, שמגיעה אליה כמה ימים לאחר מכן, מגיעה מסילבסטר, והיא מפתיעה אותה. סילבסטר מודה לה על שמצאה את כתב היד שאבד לו לפני כ- 30 שנה כשהיה צעיר בן 23 בטיסה למונטריאול, ומאמת את תחושתה  שהמחצית השנייה של כתב היד אינה פרי עטו.

אן-ליז נחושה לאתר את כל מי שהחזיק את כתב היד בידיו, מהרגע שאבד ועד שהגיע לחדר 128, כדי למצוא את הכותבים הנוספים, ומגייסת לשם כך את חברתה הטובה מגי. הן הופכות לשרלוק הולמס ולד"ר ווטסון, ומנהלות חיפוש, כמו החיפוש שעושים אחר אפי, בספר "איפה אפי" מאת מרטין הנדפורד. מגי מדמה את אן-ליז שעוברת ממציאת אדם אחד לחיפוש אחר האדם הבא, לקורא שמעביר דפים בספר "איפה אפי"

"את עוברת מעמוד לעמוד בספר ובכל תפאורה את מחפשת את אפי שלך!"

וסילבסטר מתייחס למסע החיפוש כולו כאל צפייה

"בפתיחת מטריושקה. כל שלב מגלה דמות חדשה שטומנת בחובה דמות נוספת".

במהלך ששה חודשים היא עוקבת אחר מסעו של כתב היד ומחפשת את מחברו השני, יוצרת מערכת יחסים מסוג "חבר לעט" עם המחבר של החלק הראשון, והמסע הופך להרפתקאה שמפגישה אנשים בדרכים לא צפויות. חליפת המכתבים בינה ובין מכותביה מגלה איך כתב היד השפיע על חייהם במהלך שלושים השנים שהוא "נעלם", בדיוק כפי שהוא משנה את חייהם של מי שעוסקים בו בהווה.  נוצרות חברויות חדשות, ונחשפים סיפורי אהבה וסודות אינטימיים חדשים וישנים, ומסתבר שכאז כן עכשיו, קסמו של הספר הביא ומביא הרבה אושר לחייהם של אנשים.

 

האם זהותו של המחבר השני תתגלה?

על כך תקראו בספר.

 

 

"חדר 128" הוא רומן מכתבים עדין, שנפרש על פני 6 חודשים, 2 יבשות ו-5 מדינות, ממונטריאול בקנדה אל חוף בריטני, לפריז, בריסל ולונדון . אן-ליז מתחקה אחר הרמזים שמובילים אותה לאנשים רבים שכולם החזיקו בכתב היד בזמן זה או אחר ומצאו בו משמעות שנגעה בחייהם, וכמותם גם היא עוברת בעצמה מסע של גילוי עצמי.

ההתחלה היתה קצת מבלבלת,בעיקר בשל ריבוי הדמויות, אבל כשהכרתי אותן טוב יותר יכולתי להפריד בין סיפורי החיים שלהן בקלות רבה יותר, והספר התחיל לזרום בקצב מהיר.

מי היה מאמין שכתב יד יכול לגעת בכל כך הרבה אנשים?

זה לא רומן רומנטי, למרות שיש בו אהבה, או ספר מתח למרות שיש בו "תעלומה" והקורא משתוקק לגלות מיהו המחבר. זהו סיפור על העליות והמורדות של החיים ועל היופי שבתקשורת עם אנשים אחרים באמצעות מכתבים, וכמובן ההשפעה שלהם על המשאלות והחלומות שלהם.

 

נכון שהיה קצת מוזר לקרוא ספר של חליפת מכתבים בשנת 2016, כשהקידמה כבר כאן והתקשורת מהירה וזמינה באמצעות מיילים והודעות טקסט בפלאפון, אבל  זה לא פגם בהנאת הקריאה.

"חדר 128" הוא ספר מענג שגרם לי להתגעגע להתרגשות של מציאת מכתב בכתב יד בתיבת הדואר האמיתית שלי.   זה בהחלט ספר לאוהבי ספרים והקריאה בו היתה מהירה, מענינת ומהנה. 

אין ספק שבפעם הבאה שאשהה במלון אחפש במגרות 😊