יום ראשון, 26 בפברואר 2023

מועדון שישי בערב – אליסון ריצ'מן, מ"ג' רוז, סופיה לונדברג

מועדון שישי בערב – אליסון ריצ'מן, מ"ג' רוז, סופיה לונדברג

תרגום: ניצה פלד

הוצאת ידיעות ספרים,פן

ספטמבר,2022. 286 עמודים












במהלך נסיעת עבודה לסטוקהולם, נתקל אבּן, אוצר אמנות עכשווית במוזיאון גוגנהיים, בבליית, שמגיעה לסטוקהולם כדי לקדם את סיפרה החדש. בליית היא חוקרת אמנות ואהובתו לשעבר של אבן, שלפני שמונה שנים עזבה אותו ללא הסבר, אחרי שתי שנות זוגיות, והותירה אותו שבור לב. למחרת הוא מוזמן לתערוכה של ציירת שוודית אנונימית ומקווה לפגוש שם שוב את בליית, אך לשווא


אבן מגיע למוזיאון באי סקפסהולמן בו מוצגת אמנות של תושבי המקום, ושם, בחדר שמוקדש לאמנית הילמה אף קלינט, אבּן נחשף לציוריה המופשטים. הילמה אף קלינט היתה אמנית יוצאת דופן שהקדימה את זמנה בשנים רבות. כשאבן חוזר לניו יורק הוא מתחיל לחקור אודותיה ומגלה שבתחילת המאה ה-19, כאשר הילמה היתה בשיא חייה, היא הפגישה קבוצה של ציירות וסופרות, ושמעבר לציוריה היא השאירה מעל 100 מחברות הכוללות רישומים וציור בצבעי מים, ותיעוד של מיפגשי הקבוצה.  

"מועדון שישי בערב" הוא רומן היסטורי שמבוסס על חייה ויצירתה של הילמה אף קלינט ואמונתה במיסטיקה ובחיים שלאחר המוות. העלילה עוסקת בין היתר בתורת הנסתר, מתוך אמונתה של הילמה אף קלינט שהרוחות הבלתי צפויות שעולות בסיאנסים עשויות להוות השראה שניתן יהיה לתעל אותן ליצירת אומנות מופשטת.

מאחר והנושא היה כל כך שונה ממה שקרה באמנות באותה התקופה הכל נעשה בסתר והקבוצה לא זכתה להכרה. הילמה הסתירה את יצירותיה, שרפה חלק מיומניה ומחברותיה, חלק מהן הסתירה עם יצירותיה במעין קפסולה למשך 20 שנה מתוך תקווה שאחרי כל כך הרבה שנים העולם כבר יהיה מוכן אליהן.  (במציאות, רק 40 שנה לאחר מותה היא זכתה להכרה מלאה.)

 

בהווה, אבן רוצה להוציא לאור את עבודתה של הילמה, להציג "קבל עם ועדה" את כישרונה ואת סיפורן יוצא הדופן של "החמש". הוא חושף את מועדון שישי בערב ויש לו שאלות. בזמן שהוא מתמודד עם האופן שבו ממומנת אמנות מודרנית, הוא לא בטוח אם עבודתה תוצג לראווה בכלל. הוא קורא את יומניה האישיים, שמהם הוא לומד איך היא הקימה את הקבוצה בשם "החמש", או "מועדון שישי בערב", על המפגשים השבועיים שהן ערכו במטרה להעמיק את עולמן הרוחני והיצירתי וכל זאת על רקע תקופה שבה עולמות כאלה היו חסומים במידה רבה בפני נשים.


בדרך למימוש חזונו, הנשזר בזה של האמנית עצמה, הוא נדרש להתמודד עם אמיתות כואבות בחייו האישיים והוא מנסה לברר מה קרה עם בליית ואם יש עדיין דרך לממש את אהבתם. 

עשרות שנים לאחר מכן, האמנות של הילמה אף קלינט נחשפת לעולם ואוצרת אמנות שותפה, עדן אליוט, נמשכת לבחון אותה לעומק לקראת התערוכה בגוגנהיים.

אבן מתחקה אחר חייה של הילמה, מגלה על הקשר יוצא הדופן בינה ובין אנה, על אומנית אחת מ"החמש" שנעלמה, ובאמצעות חקירת הקשרים הרגשיים בעבר ובהווה, האמנות מתעוררת לחיים ומתקבלת תחושה של סגירת מעגל.

נושאים חשובים כמו משמעות הנשיות, מאבק הנשים לזכות להכרה ולהצלחה בעולם של גברים, והנורמות המגדריות באמנות עולים גם כן.

 

לעלילה שני סיפורים וקווי זמן, שמסופרים לסירוגין.

האחד בימינו שמתמקד בחייו של אבן, והשני בעבר, סיפורה של הילמה אף קלינט שהקדימה את זמנה וחיה בשוודיה, בשנים 1862- 1944.

סיפורה של הילמה קשור לקולקטיב האמנות "דה-פם", שמפגשי הצמיחה הרוחניים שלו השפיעו מאוד על האמנות שלה. העבודות של הילמה לא נוצרו רק על ידה, אלא הקבוצה כולה סייעה ביצירתן.

למרות שהספר התקדם בקצב איטי שכמעט גרם לי לנטוש אותו, היה מעניין לקרוא על הילמה אף קלינט, להיחשף לחלק הרוחני וההיסטורי ביצירתה, אבל החלקים שמתרחשים בהווה, אלה המספרים על אבן ובליית, היו מושכים יותר.

מודה שבמהלך הקריאה חיפשתי בגוגל את האמנות של הילמה, והיא מהממת! (הוספתי קישור לגוגל)

בשנת 2018 הוצגה תערוכה פרי יצירותיה של הילמה אף קלינט במוזיאון גוגנהיים. התערוכה זכתה להצלחה רבה מאד.


מועדון שישי בערב הספר היה אמור להיות עבודה משותפת של מספר סופרים.ות אך הוא לא צלח ונותרו רק שלוש. אליסון ריצ'מן ("גן המכתבים" ו"אהבה אבודה") ומ"ג' רוז, והסופרת השוודית המצליחה סופיה לונדברג.

 

 

מתוך ויקיפדיה/ wikipedia

Hilma af Klint (הגייה בשוודית: [ˈhɪ̂lːma ˈɑːv ˈklɪnːt]  26 באוקטובר 1862 - 21 באוקטובר 1944)  הייתה אמנית פורצת דרך, חלוצת הציור המופשט במאה ה-20 , שלא זכתה להכרה בחייה, נתגלתה מחדש 40 שנה לאחר מותה.  הילמה אף קלינט היתה אמנית ומיסטיקנית שוודית שציוריה נחשבים בין היצירות המופשטות הראשונות שנודעו בתולדות האמנות המערבית.

חלק ניכר מעבודותיה קדם לקומפוזיציות המופשטות הראשונות של קנדינסקי, מלביץ' ומונדריאן.

היא נמשכה למיסטיקה והאמינה בחיים שלאחר המוות, בעיקר לאחר מות אחותה. היא עסקה בסיאנסים מתוך ביטחון בכוחותיה העל-טבעיים. עקב כך הצטרפה לתנועות ספיריטואליסטיות ומיסטיות למיניהן.

בין היתר היא השתייכה לקבוצה שנקראה "החמש", המורכבת ממעגל נשים בהשראת התיאוסופיה, אשר חלקו אמונה בחשיבות הניסיון ליצור קשר עם מה שמכונה "המאסטרים הגבוהים" - לעתים קרובות בדרך של סיאנסים.

ציוריה, שלעתים דומים לתרשימים, היו ייצוג חזותי של רעיונות רוחניים מורכבים.

היא לא נישאה והקדישה את חייה לאמנות ולעניינים שברוח.


 

 

hilma af klint artwork


מתוך התערוכה במוזיאון גוגנהיים














יום שישי, 24 בפברואר 2023

בעוד חמש שנים – רבקה סרל

בעוד חמש שנים – רבקה סרל

תרגום: נעה בן פורת

הוצאת אריה ניר, מודן

ינואר 2023. 317 עמודים











הספר הזה לא מתמקד במערכות יחסים רומנטיות האופיינייות לעלילה רומנטית. זה גם לא סיפור אהבה במובן הקלאסי של המושג, אבל בכל זאת סיפור של אהבה, של חברות נאמנה עם קמצוץ ריאליזם קסום שפוזר מעליו. ספר שיש בו קצת עומק, הרבה עצב, ובכל זאת מסתיים בתקווה.

 

בשנת 2020 , דני היא עורכת דין ניו יורקית, מכורה לעבודה, פרפקציוניסטית בנשמה לא רק בכל מה שנוגע לעבודה אלא גם בכל מה שקשור לחיים הפרטיים שלה. היא בעלת הישגים גבוהים ועורכת דין מצליחה. כל מה שהיא עושה, נעשה נכון ומתוך מטרה. היא אוהבת להיות בשליטה. צעדיה מתוכננים, הכל נרשם, שום פרט לא חומק מתחת לרדאר שלה. היא נמצאת במערכת יחסים ארוכת שנים עם דיוויד, והשניים מתגוררים במרכז מנהטן. דני מתמקדת ומתקדמת במשרד עורכי הדין בו היא עובדת.

בלילה שבו היא מתארסת, היא חולמת בשנתה שהיא מתעוררת חמש שנים מאוחר יותר, בשנת 2025 , בדירה אחרת, בברוקלין, ולצידה גבר אחר. דני, חולמת על מפגש מיני עם גבר חלומותיה. הוא כל מה שהיא אי פעם רצתה. כשהיא מתעוררת היא מהרהרת במציאות העתידית הזו ואז חוזרת לחיים המתוכננים שלה בשנת 2020.

האם זו תחושה מוקדמת?

פנטזיה על גבר שהיא לא מכירה?

תחילתו של משולש אהבה?

לרוע המזל, הבחור הזה הוא לא הארוס שלה. דני  חוזרת לחייה האמיתיים, אבל החלום ממשיך ללוות אותה במחשבות  שנים. היא מרגישה שזה חלום נבואי. אך מאחר והחלום לא מתאים לתכניות שלה היא מנסה להוביל את חייה כך שבתאריך שהחלום מנבא עליו, היא תהיה נשואה לבן זוגה. אלא שארבע וחצי שנים מאוחר יותר, הגבר מהחלום מופיע באחד הימים כבן זוגה ובהמשך, כארוסה לעתיד של חברתה הטובה, בלה.

דני עומדת פנים אל פנים עם הגבר בחלומה.

 

איך זה אפשרי? 

איך היא תתמודד עם הנוכחות שלו בחייה? 

מחשבות בוראות מציאות?

 

החיים עומדים להשתנות כשבלה חברתה הטובה של דני, אמנית כייפית וחופשיה, ההיפך הגמור מדני, מאובחנת כחולה במחלה סופנית.

סיפור החברות האיתנה בין דני ובלה, הוא  בהחלט "סיפור אהבה" אם כי הוא סיפור אהבה בין החברות הכי טובות. לאורך הסיפור רואים את החברות מתפתחת ומתעצמת, גם אם דני מגוננת על בלה  יתר על המידה, עד לנקודה שבה מתרחש מהפך. לדעתי, הקשר בין השתיים זו  הנקודה החזקה ביותר ברומן הזה.

 

מעבר לכך, אני די מאוכזבת.  

זה לא סיפור על מסע בזמן. זה לא סיפור בדיוני על יקומים מקבילים. זה גם לא סיפור רומנטי.

הביקורות שקראתי על הספר הזה היו כל כך חיוביות. נראה שאני בדעת מיעוט, מכיוון שלא התלהבתי ממנו כמו רוב הקוראים האחרים. זה לא שלא נהניתי לקרוא חלקים מסוימים ממנו אך מבחינתי, ההיבט החזק ביותר בסיפור היה החברות בין דני ובלה. ולכן אין לי מושג מה היתה הפואנטה בחלום הנבואי, כי כל ההיבט של מסע בזמן לא ממש השפיע על הסיפור הכללי. הדמות של דני מעולם לא הרגישה לי אמיתית, היא הייתה חלשה, אנוכית, לא ישרה ברגשותיה, ואפילו בוגדנית. היא לא עברה איזה שינוי משנה חיים. במקום זאת היא מצאה מטפלת, "שפכה" בפניה את סיפורה ומעולם לא הביטה לאחור עד שגרג מופיע כחבר של בלה.

בכל פרק היה שם של מסעדה מפוארת עם התפריטים והמקומות המפוארים. ואני לא אתחיל לספור את מספר הפעמים שמוזכרים המותגים של כל פריט לבוש שהדמויות לבשו. זה היה רדוד בלשון המעטה. כאילו המחברת רצתה להתפאר בכל השמות המגניבים שהיא הכירה.

הכתיבה הייתה בסיסית והתיאורים היו כל כך קליניים, שלאורך כל הסיפור פשוט לא הרגשתי שום חיבור רגשי לאף אחת מהדמויות,  שהיו בעיני חד מימדיות וקלישאתיות, מה שהיה מפתיע בהתחשב בתקציר של הספר הזה כסיפור " סוחף ושובה לב ". דני מנתחת כל דבר ולועסת כל אירוע או מחשבה כמו מסטיק ולמרות שהעלילה הכילה אירועים כואבים, לא הרגשתי כלום כשקראתי אותם,  והיו לי רגשות סותרים לגביהם. אני לא בטוחה אם זה היה בגלל האופן שבו הדמויות נכתבו או שהתיאורים לא היו מספקים, אני רק יודעת שציפיתי להרגיש יותר ממה שהרגשתי בפועל.

 

הדבר היחיד שהיה מפתיע  - היה הטוויסט בסוף.

ספר שממש לא אמליץ עליו לחברותי. 

לשיקולכם.ן


יום רביעי, 22 בפברואר 2023

במקרה הלא סביר – ל. ג'יי. שן

במקרה הלא סביר – ל. ג'יי. שן

תרגום: דינה עזריאל

הוצאת אהבות

יולי 2022.  382 עמ'











"במקרה הלא סביר" הוא רומן עכשווי עם דמויות מורכבות, דרמה ושברון לב. סיפור של הזדמנות שניה.

אורורה רק רוצה לדעת מי היה אביה באמת, מעבר לכרטיסי הברכה והמתנות ליום הולדת ולכריסמס, ולמה שאמא שלה מספרת עליו.

היא יודעת שהיא לא תגלה הכל, אבל טיול למקום בו אביה חי אמור לעזור, נכון?

אלא שכל מה שאירלנד מביאה לה הוא את מלאכי, לילה אחד, אחות למחצה כועסת ולב שבור.

 

אורורה (רורי) בל ג'נקינס עוברת מסע לא פשוט באירלנד כדי ללמוד על אביה שנפטר לאחרונה, על חייו, והסיבה שלא נפגש איתה במהלך השנים שחלפו.

לפני הכניסה לקולג' היא מחליטה ליסוע לאירלנד ולמצוא תשובות הקשורות לאביה המנוכר. בעלילה שמתמרנת בין הומור, בגידה, תשוקה ושברון לב היא פוגשת את בן חסותו הצעיר של אביה, מלאכי דוהרטי. 

מלאכי (מאל) דוהרטי מתאהב ברורי והשניים נמשכים אחד לשני כמו שני חלקי מגנט, הנדבקים זה לזה. היא צעירה, הוא צעיר והתשוקה הצעירה מנצחת. מכיוון שהוא רומנטיקן וחושב שהגורל יפגיש ביניהם שוב, הוא כותב "חוזה" על מפית בפאב, בו הם מסכימים לא לחפש זה את זה או לעקוב זה אחר זה ברשתות החברתיות, ושאם אי פעם הם ישובו ויפגשו, הם יעזבו הכל ויהיו יחד.

 

עד כמה שהפגישה שלהם נראית קסומה, לא כל מה שנראה לעין הוא באמת כזה. הדברים מסובכים הרבה מעבר. אחותה למחצה של רורי (באירלנד) מאוהבת במאל, אמא  של רורי (באמריקה) מתנגדת לכל מה שקשור באירלנד ובעיקר באירים גם אם הם  גברים איריים לוהטים, ורורי אמורה לחזור לארצות הברית, ללימודים בקולג'.


שמונה שנים מאוחר יותר, מאל נמצא בניו-יורק, דרכיהם מצטלבות, וכשהם מתחברים מחדש אחרי כל כך הרבה שנים, שום דבר לא פשוט, וסודות שנשמרו זמן רב נחשפים בהדרגה.


האם הם יקיימו  את ההבטחה שנחתמה על המפית בפאב?

 

העלילה מסופרת מנקודת מבט כפולה, אבל יש עוד נקודות מבט חלופיות שמספקות מידע נוסף לאורך הדרך.

הדמויות מחוברות אחת לשניה והקשרים ביניהם כוללים  פגיעה, התמכרות, תשוקה ושמחה. יש הרבה סיפורי רקע בספר הזה והרבה שאלות, שלמרבה הצער, לא טופלו לעומק ולא קיבלו תשובות.

העלילה מכילה קצת מהכל. יש בה עליות ושפל, אהבה טהורה ונקמה אפלה ומכוערת, יש בה חום ולב והדמויות מתוסבכות. הם לא הגיבור והגיבורה הרומנטיים האופייניים. האהבה שלהם מורכבת, יש חיבור, יש תשוקה שלא ניתנת להכחשה, ובכל זאת החיים ומה שעבר עליהם מקשים עליהם להיות יחד.

אהבתי את המיקום ואת הייחודיות של הספר, היו פעמים שהתאכזבתי מהדמויות ומההחלטות שהן קיבלו. היו כמה ארועים בעלילה שהטרידו אותי, ולמרות מה שהתחיל כלילה אחד של תשוקה וידידות והסתיים בסיפור אהבה יפהפה, המרכיבים הנ"ל היו די מטרידים והיוו הסחת דעת עצומה לאורך הקריאה.

החיבור בין רורי ומאל  והקשר ביניהם שכלל חרדה, חום, התלהמות וכו' הפכו את הקריאה לקולחת ולעתים הומוריסטית. זה היה סיפור סקסי, קצת שובב ועם הרבה מסתורין.

רורי היא דמות שכל חייה שיקרו לה ובחיפושיה אחר תשובות היא מוצאת עוד ועוד סודות. הדמות שלה צומחת לאט, אבל בדרך מתגלה אישיותה הטובה.

ליהי שן יודעת לכתוב רומן רומנטי, היא מושכת את הקורא לתוך העלילה בחוטי קסם, ולפני ששמים לב הולכים לאיבוד בעולם שהיא יצרה. קראתי מספר ספרים של ליהי שן ואני אוהבת איך היא מספרת סיפורים. בספר הזה, היא מביאה סגנון אחר מבחינת הנושא, אבל לא פוסחת על  כל הדרמה והרגש.

"במקרה הלא סביר" הרגיש כמו נסיעה ברכבת הרים דרך העבר של רורי ומאל, ההווה,  והאפילוג על עתידם, שחתם את הספר בצורה מושלמת.

 

  

יום שלישי, 14 בפברואר 2023

סטינגר – מיה שרידן

סטינגר – מיה שרידן

תרגום: נועה רוזן

הוצאה: אהבות הוצאה לאור

'אפריל 2019 . 392 עמ












הסיפור מתחיל בווגאס, במלון שמארח שני סוגים שונים של כנסים.

האחד, כנס איגוד הסטודנטים למשפטים, והשני כנס העוסק ב"בידור למבוגרים" .

גרייס המילטון וקארסון סטינגר לא מכירים אחד את השני, הם באים משני עולמות שונים לגמרי, אבל הגורל מפגיש אותם בלאס וגאס.

גרייס, סטודנטית למשפטים נתקלת בקארסון כשהיא עושה צ'ק אין במלון. היא לא יודעת מה הוא עושה. היא חושבת שהוא סטודנט למשפטים עד שהיא רואה את תג השם שלו, כוכב פורנו בתעשיית הבידור למבוגרים. היא מחליטה להתרחק ממנו, גם אם הוא בחור נאה ומושך. יש לה תוכנית מאד ברורה לאיך יראו חייה ואיזה מטרות היא רוצה להשיג, תכניות מהם היא לא סוטה ובשבילם היא עבדה ועובדת קשה מאד, ואף בחור לוהט לא יגרום לה לסטות מהדרך שהיא מקובעת עליה. לרוע מזלה, היא חולקת עם קארסון מעלית, וכשזו נתקעת והם לכודים בתוכה מספר שעות, הם לומדים להכיר אחד את השני קצת יותר טוב ולראות מעבר לדעות הקדומות ששניהם גיבשו. גרייס מגלה שיש בקארסון הרבה יותר מהמסכה השחצנית שהוא לובש כפרסונת כוכב הפורנו שלו, והיא מבינה שהיא רוצה לדעת עליו יותר. גם קארסון מבין שהוא רוצה להכיר את גרייס טוב יותר. הוא מציע לבלות יחד את סוף השבוע, בו הוא יתן לה שלושה לילות מדהימים איתו, מהם תוכל ללמוד כמה טריקים, עבור "בעלה לעתיד".

ואז זה קורה...

מפגש אחד במעלית הופך לסוף שבוע מלא תשוקה שבו הם מתחברים בכל רמה אפשרית. הזמן קצוב כי ביום שני, גרייס צריכה לחזור לחייה המתוכננים בקפידה, וקארסון צריך לחזור לצילומים, ולשניהם ברור שאין תשובה נכונה או מוצא קל למצב בו הם נמצאים או לרגשות שהם מתחילים להרגיש אחד לשני. שניהם נאבקים בפרידה, אבל עד כמה שהם רוצים להיות ביחד, העולמות שלהם רחוקים מדי.

קארסון מסתתר מאחורי המסכה של כוכב בידור למבוגרים, כך שאף אחד לא יודע שבלבו הוא מרגיש חסר ערך ולא חושב שיש לו הרבה מה להציע מלבד הגוף שלו. אבל סוף שבוע אחד עם גרייס היה כל מה שנדרש כדי שהחיים שלו ישתנו לחלוטין. הוא, שמעולם לא רצה בת זוג קבועה, רוצה את גרייס. הוא, שאף פעם לא מתכנן, אלא מתייחס אל כל יום כפי שהוא וקובע חוקים משלו תוך כדי, רוצה להיות גבר טוב יותר, אחד כזה שיוכל להיות ראוי לה. נראה ששלושה ימים ממנה לא מספיקים לו, אבל הוא יודע שזה כל מה שהוא יכול לתת לה ולקבל ממנה בשלב הזה. ובזמן הקצר שהם ביחד הוא מלמד את גרייס לחיות את חייה כרצונה ולא איך שהכתיבו אחרים.

גם גרייס, כשהיא עוזבת את לאס וגאס, עושה חשבון נפש. השפעת המפגש שלה עם קארסון גורמת לה להטיל ספק במניעים מאחורי הבחירות שלה ולהרהר אם הם באמת הרצונות שלה או כאלה שמושפעים מאחרים, וקארסון גורם לה להבין שעליה לחיות את חייה כרצונה ולא איך שהכתיבו אחרים.


קארסון וגרייס ממשיכים בחייהם, כל אחד בנפרד, אך השפעת סוף השבוע מובילה כל אחד מהם לעשות שינוי  בשיגרת חייו, והם עוברים מסע גילוי עצמי מעניין. כשהם נפגשים חמש שנים מאוחר יותר, מבט אחד זה בזה יש בכוחו להרוס את כל מה שהם עבדו והתאמצו עבורו. הקריירה היא כבר לא המיכשול שעשוי להפריד ביניהם, אלא העובדה שגרייס מאורסת לגבר אחר.

 

האם גרייס תתן מקום בחייה לאהבה שמציע קארסון?

מה עבר עליהם בחמש השנים שהיו בנפרד?

 

"סטינגר" מחולק לשלושה חלקים, ומסופר מנקודת המבט של שני הגיבורים.

החלק הראשון מתאר יומיים בווגאס.

החלק השני מתאר את השנים בהם קארסון וגרייס עוברים תהליך של צמיחה והתפתחות בקריירה, וחיים חיים נפרדים זה מזה. זה החלק שדי נמרח והתקדם באיטיות.

החלק האחרון של הספר מפגיש אותם יחד, בנסיבות יוצאות דופן, והמפגש המחודש אינו פשוט עבורם. אמנם יש ניצוצות והמשיכה קיימת אך הרבה מכשולים ניצבים בדרכם.

"סטינגר" הוא רומן רומנטי אבל לא רק. היה מעניין לעבור יחד איתם את המסע שעברו במיוחד זה של קארסון, אך אפשר היה לקצר אותו לפחות ב -30% .

הסוף צפוי.

 

לשיקולכם.ן


יום רביעי, 1 בפברואר 2023

הבת הסודית - שילפי סומאיה גוודה

הבת הסודית - שילפי סומאיה גוודה

תרגום: ניצה פלד

הוצאת ידיעות ספרים, סימנים

2011. 382  עמ' מודפסים











"הבת הסודית" הוא סיפור שמספר על הדרכים הבלתי צפויות שבהן הבחירות שלנו כמו גם המשפחות שלנו משפיעות על חיינו, ועל כוחה הבלתי יימחה של אהבה על כל צורותיה הרבות.

 

קוויטה וג'אסו חיים בכפר דאהאנו, בהודו,  בחברה שמעדיפה בנים ורואה בבנות נטל. הם עניים, שאינם יכולים להרשות לעצמם לגדל בת. ג'אסו מתפלל שקוויטה תלד לו בן שיעזור לו בשדות. אך לרוע מזלם, קוויטה  יולדת בת. היא קוראת לה אושה. מבועתת שבעלה ירצח את הבת, כפי שעשה לבתם הראשונה, קוויטה בוחרת להציל את חייה של בתה שזה עתה נולדה. היא ואחותה נוסעות בלב כבד למומביי ומביאות את התינוקת לבית יתומים. כל מה שקוויטה יכולה להוריש לבתה הוא צמיד כסף קטן.  בשובן לכפר היא מספרת לג'אסו שהתינוקת מתה בלילה. זו החלטה שתרדוף את קוויטה עד סוף חייה.

בצדו השני של כדור הארץ, מופרדים על ידי אוקיינוסים, אלפי קילומטרים, ויקום שלם של הבדלים תרבותיים, סומר וקרישנאן, שנקרא עכשיו קריס,הם  זוג רופאים נשואים מקליפורניה. אחרי סדרה של הפלות, סומר מגלה שהיא עקרה, ולמרות הישגיה הרבים האחרים, היא מרגישה לא מסופקת. באי רצון, וכהוקרה למוצאו האתני של קרישנאן ולמשפחתו, הם מחליטים לאמץ ילד הודי מבית יתומים במומביי,  ובוחרים את אושה.

קוויטה מתאבלת על בתה הסודית גם בזמן שגידלה את הבן המיוחל שנולד, ותוך כדי לומדת לקבל את בעלה כפי שהוא. התינוקת, שנקראת עכשיו אַשָּׁהּ, גדלה בתנאים נוחים, מוקפת בדאגת הוריה ובחברים, והפכה להיות עיתונאית מבטיחה. היא זוכה במילגה מיוחדת ובוחרת להתמחות בעיתון מרכזי בהודו. סומר חוששת מנסיעתה, אך אַשָּׁהּ נוסעת לארץ הולדתה ומתגוררת עם משפחת אביה. היא מחפשת את הוריה הביולוגיים מתוך תקווה לקבל תשובות לשאלות שיש לה.

האם אַשָּׁהּ תמצא את הוריה הביולוגיים או שכל חייה יעברו מבלי להיפגש?

האם היא תעזוב את הודו עם תשובות ואם כן, האם הן יהיו התשובות שהיא רוצה?

 

אַשָּׁהּ היא זו הקושרת את גורלן של שתי הנשים, ושתי המשפחות, והעלילה  עוקבת אחר הפיתולים בחייהן של דמויות אלו, ובו זמנית שופכת אור על המורכבות של חיי המשפחה המאמצת, ועל הניגוד החד בין העוני והעושר ותנאי החיים הקשים והמנהגים האכזריים של הודים רבים.

העלילה מסופרת לסירוגין בעיקר מנקודת המבט של אַשָּׁהּ, סומר וקוויטה, לאורך תקופה של למעלה מעשרים שנה. כל הדמויות פגומות אך הן עוברות תהליך של צמיחה. כל דמות מציגה את נקודת המבט שלה.

אַשָּׁהּ, שאומצה, נאבקת על זהותה. היא אוהבת את הוריה המאמצים, אבל סקרנית לגבי הוריה הביולוגיים. סומר, רוצה להיות האם המושלמת וחוששת מעצמאות בתה, מה שמקשה על נישואיה, וקוויטה הענייה נאבקת כדי לחלץ את משפחתה מהעוני, וסיפורה מאיר את תנאי העוני של הודו וכיצד הם משפיעים על הבחירות בחיים. בין הצבעים העזים של הסארי, האוכל, המוזיקה והריקוד המסורתיים, החברה ההודית, הלך הרוח, הרואה בבנות נטל, הוצגה היטב. הודו לא זכתה לפאר ולא ללעג יתר על המידה. למעשה, הסופרת ציירה תמונה ריאלית של הודו והחיים מלאי הסתירות שבה, מבלי להיות שיפוטית.

הקורא חווה את התחושות והמחשבות, את ההתפתחות והשינויים של חמשת האנשים וסביבתם. כולם קשורים זה לזה, גם אם חלק מהם לא מכירים אחד את השני באופן אישי.

 

"הבת הסודית" הוא רומן מרגש שכולו מידע תרבותי. נהניתי לחזור אל הודו, אל הצדדים השליליים והחיוביים שבה. בעזרת הדמויות שבספר הסופרת הצליחה לדון בנושאים העוסקים בעוני, זהות, אמהות, מסורת, אהבה, יחסים זוגיים, אובדן, תקווה, משפחה ואימוץ. התיאורים של התרבויות והמסורות השונות טובים ומפורטים, והודו על צבעיה וצליליה תוארו בבהירות רבה. הסופרת גם הצליחה לעבד את הנושא הרגיש של "אימוץ", על כל המשתמע ממנו.


ספר מאוד יפה, נוגע ללב  ומומלץ שמאוד נהניתי לקרוא!